Innovative Information Technology

Innovitech kft.

Nóduszdetektor fejlesztés

A növényrekonstrukció kulcslépése az ún. nóduszok felismerése a tőkéről készült képen. A múltban erre a célra két különböző típusú modellt használtunk: a Detectron2 objektumdetektort, mely a nóduszok befoglaló téglalapjait (és opcionálisan a nódusz középpontját) azonosítja; valamint az UNet szemantikus szegmentáló modellt, amely maszkkal azonosítja a nóduszokhoz és a háttérhez tartozó pixeleket.

A 2024. februári tesztek során kiderült, hogy a különböző fényviszonyok kihívást jelentenek a modelljeink számára, valamint a háttérelemek is zavarják a predikciót. Ezen tapasztalatok alapján a Detectron2 alapú modellt különböző módszerekkel fejlesztettük tovább:

  • a tanító adatok pontosításával,
  • a tanító képek augmentálásával annak érdekében, hogy modell robosztussá váljon a valóságban előrfoduló különböző fényviszonyokra,
  • a modell paramétereinek és hiperparamétereinek fine-tune-olásával,
  • valamint a képek kisebb részekre darabolásával a felbontás növelésének érdekében.

Az új modellel jobb eredmények születtek mind a tanítóadatokon, mind a februárban készült tesztképeken. Az eredmény jóságának indikátorai: a pontosság (precision), a fedés (recall), és a befoglaló téglalapok pontossága is nőtt.