Innovative Information Technology

Innovitech kft.

AiRobo

Az AiRobo Artificial Intelligence based Robotics egy országokon átívelő Erasmus+ pályázat az Európai unióban. Célja hogy több ország egyetemein dolgozó szakembereket közelebb hozza egymáshoz, valamint közösen lefektessük a mesterséges intelligencia vezérelte robotok alapelveit. A pályázat keretei között több hetes tréningeken osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat, majd a megszerzett tudás felhasználásával közös könyvet írunk az agráriumban felhasználható robotikai technológiákról. A pályázat keretei között 5 ország egyetemei, West University of Timişoara (WUT-Románia), University of Macedonia (UoM - Görögország), Université de Lorraine (UL-Franciaország), RWTH Aachen University (RWTH-Németország), Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKCU-Magyarország), illetve több cég szakemberei is részt vettek a tréningeken. A konzorciumi tagok Magyarországon több helyszínen vettek részt előadásokon robotikai, mesterséges intelligencia és nem utolsó sorban szimulációs témakörökben. Több munkatársunk is előadóként volt jelen ezeken a napokon.

Az oktatási időszak első két napja a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) került megrendezésre, ahol érdekes előadásokat hallhattunk a robotikával és mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Az első napon egy rövid köszöntő után a robotikában mélyültünk el, az alapfogalmak tisztázása után a kinematikai modellek voltak terítéken. A második nap az inverz kinematikai problémák különböző megoldásáról, robotprogramozásról volt szó. Ezt követően megerősítéses tanulásba kaptunk érdekes bevezetést, továbbá a jelenlegi state of the art modelleket néztük meg.

Az előadások 3. napjától átkerült a székhely Egerbe, ahol munkatársaink Kusper Krisztián, Csóka Péter és Vajda Krisztián tartottak előadásokat. Az első napon Egerben Vajda Krisztián tartott előadást Unity alapok témakörben, itt az oktatásban résztvett szakemberek megismerkedhettek a szimulációs motorral, szimulált fizikával, és különböző programozható interakciókkal amit egy ilyen grafikus motor tud nyújtani. Másnap szintén Vajda Krisztián tartott előadást, térhálók felépítése, procedurális generálása, pszeudó random augmentálás témakörben, majd az autók-roverek mozgása és kerék szimulációkkal folytatták a képzést.